Сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското

...
 Сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското
Коментари Харесай

Чешката компания притеснена, че сделката ще пропадне

 Сделката за ЧЕЗ може да пропадне поради напън на българското държавно управление над две български банки. Това съобщи по БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш. " Във вестниците прочетох, че поради натиска две български банки са се отдръпнали. Става дума за напън от българското държавно управление. Ако това в действителност е правилно, аз се притеснявам, че всичко ще отиде напразно ", споделя Пачеш. Той упрекна премиера Бойко Борисов, че не желае ЧЕЗ да работи в страната.
Пачеш се притеснява, че купувачът на " ЧЕЗ България " " Инерком " може да не успее да заплати договорката, изключително след приключването на документ, обвързван с финансирането й. Шефът на надзора на ЧЕЗ удостоверява за вътрешно следствие от кое място е изминал към българското държавно управление поверителният документ с информация за финансовите институции, които биха обезпечили заем за " Инерком ". Припомняме, че импровизирано цената на договорката е 342 млн. евро.
Възможността българската страна да влезе в договорката и да има огромна част от активите на ЕРП-то, за което купувачът Гинка Върбакова води договаряния предходната седмица в Прага, ще е сериозен юридически проблем поради арбитража с България, счита Пачеш. Той обаче е безапелационен, че ЧЕЗ няма да се откаже от арбитража. " Доколкото знам, арбитражът е за доста огромна сума - доста по-голяма, в сравнение с договорката с " Инерком ". Българската страна може да бъде позволена да закупи " ЧЕЗ България " или най-малко по-голямата част от активите, само че единствено когато арбитражът е завършен ", отбелязва той. Според него ЧЕЗ няма да загуби, само че няма и да завоюва с тази цена на договорката. Чехите обаче изрично желаят да си тръгнат от България, тъй като губят средства и интерес да вършат бизнес заради неизпълнени от държавното управление задължения, съобщи шефът на надзора на ЧЕЗ.
http://www.duma.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР